London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  Westminster, St. James’s & Trafalgar Square

  Her er magtens centrum i London. I de sidste 1000 år har Gud, Konge og Fædreland styret England herfra, og i dag sker det fra områdets to paladser. Palace of Westminster, der rummer parlamentet, og Buckingham Palace i St. James’s, der er residens for kongefamilien. Men området har meget mere at byde på. Et væld af museer, smukke parker, historiske bygninger og ikke mindst Londons ældste – og vigtigste – kirke, Westminster Abbey.

   Magtens Korridorer

  Langs Themsen, ved Westminster Bridge, ligger Palace of Westminster. Bygningen er i dag dog bedre kendt som Houses of Parliament, og har da også siden 1512 rummet det britiske parlament. Parlamentet består, udover Monarken, der er af ren ceremoniel betydning, af 2 huse: Overhuset (House of Lords), der består af udnævnte medlemmer, og Underhuset (House of Commons), der består af folkevalgte medlemmer svarende til det danske folketing. Begge huse samles til daglige – ofte ophedede – debatter i deres respektive kamre, og når du rejser til London har du mulighed for at sidde med i Visitors’ Galleries begge steder.

   Big Ben

  Palace of Westminster er også hjemsted for det nok mest berømte ur i verden, Big Ben. Faktisk er det slet ikke uret, der hedder Big Ben, men den store klokke fra 1858, der bimler hver time. Men uret kan ses udefra, og da klokketårnet ikke har offentlig adgang, er det det, vi må nøjes med. Det kan ikke meget andet, end at fortælle dig den fuldstændig nøjagtige tid, og så selvfølgelig stå der og være smukt, men det er heller ikke så ringe endda, når det har medført verdensomspændende berømmelse og er blevet lidt af et vartegn for London.

   Downing Street

  Ikke langt fra Parliament, nede af Parliament Street/Whitehall ligger Downing Street. Det er her, i nummer 10, at den engelske premiereminister med familie bor i sin regeringsperiode. Gaden er spærret af af sikkerhedsfolk, men du kan stadig få et smugkig ned til den sorte hoveddør med det store 10-tal.

   Cabinet War Rooms

  Få meter fra Downing Street ligger King Charles Street, hvor du i Clive Steps finder et af de mest interessante museer i London, Cabinet War Rooms. Her, dybt under jorden, mødtes Krigskabinettet under 2. Verdenskrig, anført af først Chamberlain og dernæst Churchill, for at styre landet på trods af tyskernes intense bombardement af London.

  Her var kontorer, møderum og små soveværelser til regeringen, nøgleministre og militærledere, og alt står stort set, som det gjorde, da krigen sluttede. Du kan nu besøge stedet og opleve alle detaljerne, godt hjulpet på vej af de lydafspillere, du låner ved indgangen. De guider dig rundt i udstillingerne med både info og originale lydoptagelser. En fantastisk oplevelse, du MÅ unde dig selv, når du tager på weekendrejse til London.

   The Horse Guards

  Det er også i dette kvarter, du kan se The Horse Guards, der har hjemme i bygningen på Whitehall, og på paradepladsen bagved ud mod Horse Guards Road, hvor der hver dag kl. 11.30 (søndag 10.00) er vagtskifte, og kl. 16.00 Dismounting Ceremony.

   Westminster Pier

  Fra Westminster Pier, lige ved broen, kan du tage en af de mange Riverboats, der sejler til Tower, Greenwich, Kew, Richmond og Hampton Court. Det er pragtfulde ture, hvis vejret er i orden, og du behøver ikke nødvendigvis stå af på destinationen, men kan blot tage frem og tilbage og nyde udsigten langs Themsen.

   God Save the Queen!

  For enden af The Mall, smukt omgivet af St. James’s Park og Green Park, ligger Buckingham Palace. Slottet, der er både hjem og hovedkontor for Monarken og den kongelige familie, startede egentlig som byhus for The Duke of Buckingham i 1703, men blev i årene efter udbygget af bl.a. John Nash, indtil det i 1837 blev udnævnt til kongeligt palads ved Dronning Victorias overtagelse af tronen.

  Det kræver en del at blive inviteret til te hos dronningen, men du har mulighed for at bese repræsentationslokalerne i august og september, hvor der er åbent for offentligheden. Til gengæld kan du opleve vagtskiftet – Change of Guards – der finder sted hver dag kl. 11.30 fra april til juli. Fra august til marts er det stadig 11.30, men ikke hver dag.

   The Royal Mews

  Hvis du er interesseret i heste, bør du besøge The Royal Mews på din London-ferie. Her finder du de kongelige stalde samt vognhuset, hvor du kan se de kongelige kareter og vogne, der kun kommer frem ved officielle lejligheder, fx den fantastiske guldkaret fra 1761. I The Mews kan du også være heldig at se, hvordan dyrene passes og udstyret vedligeholdes og klargøres, og man har endda indrettet en lille forretning, hvor du kan få en souvenir med hjem fra London.

   Queen’s Gallery

  Dronning Elizabeth II er ejer af en af verdens fornemmeste – og mest værdifulde – kunstsamlinger, der byder på mange af kunsthistoriens mestre. Samlingen er udstillet i Queen’s Gallery, der ligger i Buckingham Palace Road, lige ved siden af The Royal Mews. Udover syv udstillingsværelser med den faste samling, er der skiftende særudstillinger af den kongelige families mange kunstskatte, bl.a. møbler, juveler, porcelæn, bøger og manuskripter.

   St. James’s Park

  Endelig bør du unde dig selv en slentretur i St. James’s Park og/eller Green Park, hvor du, udover fred og ro, kan finde smukt anlagte grønne områder, blomstrende bede og en lille sø med et rigt fugleliv. Begge parker er yndede af både solbadere, joggere og kontorfolk til frokostpause.

   Westminster Abbey

  Bag ved Palace of Westminster ligger den smukke gotiske kirke Westminster Abbey. Westminster Abbey startede sit liv som klosterkirke i 1065, og er siden blev ombygget og udvidet løbende helt frem til 1800-tallet. Det officielle navn er nu The Collegiate Church of St. Peter at Westminster, men kirken bliver stort set aldrig omtalt som andet end Westminster Abbey, der er det oprindelige navn.

  Her har du adgang

  Westminster Abbey er mest kendt som begravelseskirke og hvilested for kongelige, adelige og kendte navne gennem historien, samt stedet hvor kongehuset afholder deres kirkelige ceremonier og kroninger. Men kirken fungerer også som almindelig kirke med daglige gudstjenester og ceremonier. Det er derfor ikke altid muligt at komme ind i selve kirken som turist, men både klostret, klostergården, kapellerne og museet er åbent dagligt.

   Poets’ Corner

  Udover de kongelige og adelige, er også mange berømtheder begravet i Westminster Abbey. Især mange poeter og forfattere, hvilket har givet navnet Poets’ Corner til et hjørne i den sydlige del af kirken, hvor en del af dem er samlet. Her er bl.a. Shakespeare, Dickens og Tennyson begravet, men også kendte videnskabsfolk som Darwin og Newton har deres sidste hvilested i the Abbey.

   Højdepunkter i Westminster Abbey

  Der er uendelig meget at se i Westminster Abbey, men hvis du ikke tager den store tur hele vejen rundt, skal du i det mindste holde øje med disse højdepunkter: Den ukendte soldats grav, der hylder de mange tusinder, der gik tabt under 1. Verdenskrig, Nightingale Memorial med de smukkeste monumenter, Kroningsstolen, Lady’s Chapel og klostergården. Og så er der naturligvis museet for dem, der vil have hele historien med.

   Se film om Westminsters historie

  Er du interesseret i Londons historie, så se filmen her som guider dig rundt i Westminster og hele vejen til Chelsea (Belgravia).

   Trafalgar Square & National Gallery

  Det første du tænker på, når du hører navnet Trafalgar Square, er nok Lord Nelson på sin høje søjle og uhyggeligt mange duer. Og det er ikke så tosset, for begge dele vil højst sandsynlig blive på pladsen mange hundrede år frem i tiden – også selvom man mere eller mindre succesfuldt har forsøgt at sænke duebestanden. For enden af pladsen ligger National Gallery, der er et fantastisk – og meget stort – kunstmuseum med en unik samling af kunst fra 1200-tallet op til 1900-tallet. Du kan både se da Vinci, Bellini og van Eyek fra renæssancen, Renoir og van Gogh fra nyere tid samt Købke og Eckersberg fra den hjemlige Guldalder.

   National Portrait Gallery

  Lige ved siden af, i St. Martin’s Place 2, har National Gallery sin portrætsamling i National Portrait Gallery. Det bliver ofte sprunget over af turister til fordel for National Gallery, hvilket er en stor skam. Her kan du nemlig opleve hele Englands historie gennem portrætter af de personer, der skabte den. Så giv dig selv lov (og tid) til også at besøge dette museum på din Londonferie.

   St. Martin-in-the-Fields

  Overfor National Portrait gallery ligger den berømte kirke St. Martin-in-the-Fields. Bygningen, der står der i dag, er fra 1726, men der har været kirke på grunden siden 1200-tallet. Bortset fra at være en smuk kirke, er St. Martin-in-the-Fields i dag mest kendt for alt det, der ikke har med de kirkelige handlinger at gøre, bl.a. gør de et stort arbejde for de hjemløse i London og har folkekøkken, de har et hyggeligt marked i gården, hvor der sælges håndarbejde og brugskunst, men mest af alt er de kendt for musikken. Kirken byder på et væld af koncerter, især på kirkens fornemme orgel fra 1727 og med kirkens kor, og kirkens tidligere musikdirektør grundlagde i 1950erne kammerorkestret Academy of St. Martin-in-the-Fields, der i dag er et af verdens bedste. Kirken har desuden en lille butik og en café i krypten under kirken, hvor der en gang om ugen afholdes jazzkoncerter.

   Alternative oplevelser:

  • Tate Britain (tidligere Tate Gallery), Millbank. Verdens største samling af Britisk kunst fra 1500-tallet frem til i dag.
  • Victoria Tower Gardens & Victoria Embankment Gardens. Hyggelige parker langs Themsen.
  • Fortnum & Mason og Burlington Arcade, Piccadilly. Fornemme indkøbssteder i smukke omgivelser. Husk Afternoon Tea i F&M.

  Læs mere om London

  South Bank er i dag den bydel, der undergår den hurtigste og mest omfattende udvikling i London. South Bank summer af liv både dag og aften. South Bank Centre er det område, hvor alle kulturattraktionerne ligger i South Bank.
  City of London er moderne kontorbygninger blandet med spor fra den gamle by. Her finder du St. Paul’s Cathedral, Stock Exchange og Temple Church.

  Ved du noget om Westminster, St. James’s eller Trafalgar Square?

  Hvis du vil anbefale andre en god oplevelse i Westminster – fx en specifik restaurant, forretning eller seværdighed – så skriv venligst din kommentar eller anbefaling i feltet nedenfor. Så viser vi dit indlæg her på vores Westminster side, så andre rejsende får glæde af den.

  Læs også: