London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  West End

  West End er hele Londons forlystelseskvarter. Døgnet rundt kan du muntre dig med alt inden for shopping, teater, film, musik, caféer og restauranter. Tænk bare på de verdensberømte teatre, de superlækre forretninger på Oxford Street, nattelivet i Soho og de kinesiske restauranter i Chinatown. West End er ikke, som du måske kan fristes til at tro, den vestligste del af London. Det var det engang, men i dag er området nærmere Londons centrum. West End dækker områderne Soho og Covent Garden, der omkranses af Regent Street, Piccadilly Circus, Strand, Kingsway og Oxford Street.

  Piccadilly Circus

  Udover at være et klassisk vartegn for London, er Piccadilly Circus også indgangsporten til underholdningskvarteret West End. Piccadilly Circus er mest kendt for sit springvand med Eros i toppen samt de mange store neonreklamer, der tit gør, at den bliver sammenlignet med Times Square i New York. Piccadilly Circus er med tiden blevet til ikke bare et trafikalt knudepunkt, men også samlingssted for både turister og fastboende i London. Pladsen er nu omgivet af butikker, hvoraf mange ligger i det tidligere variéteteater London Pavillion.

  Soho

  Soho i West End består mest af små hyggelige gader med ældre huse. Visse områder har en næsten fransk stemning, hvor de mange caféer med fortovsservering bidrager med duften af kaffe og friskbagte croissanter. Mange caféer og restauranter i Soho har tilladelse til at holde længe åbent, og det gør – sammen med de mange natklubber – at der især i weekenden er gang i nattelivet. De mange små butikker i Soho er en behagelig afveksling fra fx Oxford Streets store kædebutikker og stormagasiner. I Soho finder du små selvstændige forretningsdrivende, der sælger spændende – ofte lidt alternative – varer. I Carnaby Street finder du stadig et par enkelte levn fra gadens storhedstid i 1960ernes ”Swinging London”, hvor navne som Mary Quant og Twiggy dikterede moden, og musiklivet toppede i Soho og West End. Det er muligvis også derfor, at Soho stadig er leveringsdygtig i et stort udbud af pladeforretninger, hvor du kan finde nye CD’er såvel som gamle vinylplader. Shopper du efter mode med et twist er du ret sikker på at finde det i Soho, der også tilbyder new age-butikker samt sexbutikker lige fra eksklusivt, frækt undertøj til den mere hard core variation.

  Chinatown

  Londons Chinatown er placeret i og omkring Gerrard Street syd for Shaftesbury Avenue i West End. Chinatown får hovedsageligt sit kinesiske præg fra kinesiske import- og eksportfirmaer og kinesiske restauranter, der er nogle af de bedste og mest autentiske kinesiske restauranter i London. Gerrard Street lægger ofte asfalt til kinesiske festivaler og især det kinesiske nytår fejres med fuld kraft her. Prøv også de ægte moon cakes fra den kinesiske bager, når du er i West End i London.

  Covent Garden

  Covent Garden er en egentlig en del af Soho, selvom det i høj grad er et kvarter for sig selv i West End. Som Soho er Covent Garden præget af små hyggelige gader med forretninger og caféer, men den dominerende attraktion er det tidligere frugt- og grøntmarked Covent Garden Market.

  Covent Garden Market er et stort overdækket marked i to etager, hvor grøntsagerne i dag er skiftet ud med et kæmpe udbud af butikker, caféer, restauranter og små boder med kunsthåndværk. På den store plads foran Covent Garden Market og rundt omkring i butiksstrøgene kan du more dig med at betragte gademusikanter, akrobater, mimikere og andet gøgl. Ofte støder du på unge sangere og musikere fra genboen Royal Opera House, der her giver en gratis prøve på deres fantastiske evner, selvom de dog er taknemmelige for lidt drikkepenge, når hatten går rundt efter forestillingen.

  Shopping i Covent Garden

  Du kan shoppe i stort set alle gader i Covent Garden, men hvis du vil have lidt mere end bare forretninger, kan du også besøge Neal Street. For enden ved Shorts Garden ligger Neal’s Yard og Thomas Neal’s. Neal’s Yard, i en lille sidegade til Neal Street, er et must for økologientusiaster i Covent Garden og West End. Her finder du et stort udvalg af økologiske butikker og caféer. Lidt længere nede af Neal Street, på hjørnet af Earlham Street, ligger Thomas Neal’s, et mondænt indkøbscenter, der består af spændende forretninger med mode, smykker og tilbehør samt caféer og restauranter i underetagen.

  Teateroplevelser i West End

  West End er verdenskendt for sit store teaterudbud. Det er her du finder både de store og små teatre, der levere alt fra de populære musicals til små intim-scener. Men fælles for dem alle er, at de bidrager til byen med glamour, stjernestøv og magi. Teatrene lokker med lygter, neon og farvestrålende plakater, og kan tilbyde gæsteoptrædener af Hollywoods store stjerner, der gerne tager et par måneder på de skrå brædder i West End for at finde tilbage til deres rødder.

  Teaterbilletter til halv pris

  De største teatre i West End er placeret på Haymarket og Shaftesbury Ave., men du kan finde teatre spredt ud i hele området. For de store Broadwaymusicals skal du koncentrere dig om Leicester Square, hvor du også finder de store premierebiografer. Det er også på Leicester Square du kan købe samme-dags-billetter til teatrene. Her kan du med lidt held – og en del tålmodighed – få billetter til halv pris. Og det er ikke at kimse af, hvis du har et stramt budget på din Londonrejse. West End teatrene er nemlig ikke statsstøttede, så de er nødt til at hente overskuddet hjem via billetsalget, og det kan nogle gange afspejles i priserne. Nogle af de gamle teatre er ikke blot værd at besøge for deres forestillinger. Mange af dem er også historisk og arkitektonisk interessante, fx Theatre Royal Drury Lane, Adelphi Theatre og Theatre Royal Haymarket.

  Spis godt og sjovt i West End

  Hvis du er i West End ved aftenstide, og sulten overmander dig, så er her to restauranter nær Covent Garden, som vil mætte andet end din sult. I Henrietta Street 17 ligger Porters English Restaurant, som i hyggelige omgivelser serverer traditionel engelsk mad til rimelige priser. Så hvis du gerne vil vide, hvad det engelske køkken formår, bør du unde dig selv et måltid her på din Londonrejse. Du kan få alle de kendte retter, pies, roasts og puddings for enhver smag. De tilbyder også faste menuer samt en forudbetalt teatermenu.

  Operarestauranten Sarastro

  Og hvis det er det teatralske, du er ude efter i West End – look no further! I Drury Lane 126 finder du Restaurant Sarastro. Lad det være sagt med det samme: Det er ikke nødvendigvis maden, du skal komme for. Maden er såmænd fin nok (tyrkisk inspireret), men kan ikke måle sig med interiøret, dekorationerne og underholdningen.

  Restauranten er indrettet med opera som tema – et festligt virvar af farver, guld og glitter. Du kan – foruden ved de almindelige borde på gulvet – også få bord i en af de 10 opera-boxe, der er indrettet på væggene i lokalet. Men uanset hvor du er placeret i restauranten vil du kunne både se og høre underholdningen, der næsten hver aften består af besøg af én eller flere operasangere fra enten Royal Opera House eller specielt inviterede gæster fra ind- og udland. De giver dig en arie eller to til din hovedret, og gerne et ekstranummer, hvis klapsalverne er kraftige nok. En helt igennem fantastisk oplevelse, når du holder ferie i London.

  Shop til you drop i West End

  Ikke mange andre byer i verden byder på så mange shoppingmuligheder, som London. Og selvom der er butikker og shopping overalt i London, så er det nok West End, der kommer ind på førstepladsen i kampen om shoppernes gunst. Vel er der ikke meget at hente i forhold til besparelser, men til gengæld kompenseres der for det i udvalg. Så lad begrænsning være en by i Rusland og tag til Oxford Street!

  Oxford Street

  Oxford Street er 2,5 km lang og går mellem Marble Arch og St. Giles’ Circus. Gaden er med meget få undtagelser tæt belagt med butikker. Du har over 300 butikker og syv stormagasiner til din disposition, og hvis du har tid til det, kan du i de tilstødende sidegader finde flere af slagsen. I Oxford Street finder du alt inden for beklædning, sko, smykker, tasker, bøger, film, musik og boligtilbehør. Hvis butikkerne ikke er nok, tilbyder et væld af gadehandlere dig souvenirs, T-shirts og andet krimskrams til en billig penge. I Oxford Street har du også rigelig muligheder for at få fyldt på tanken undervejs på én af de mange caféer og restauranter.

  Regent Street

  Undervejs støder du ved Oxford Circus på Regent Street. Butikkerne ligger her lige så tæt som på Oxford Street, men stiger et enkelt klasseniveau eller to hvad angår både kvalitet og pris. Men især børnene vil nok foretrække en afstikker hertil, da det er her du finder Disney Store og ikke mindst Hamley’s, der i Regent Street 188-196 byder på én af verdens største legetøjsforretninger i syv etager. I Gt. Marlborough Street, sidevej til Regent Street, finder du det historiske stormagasin Liberty.

  Liberty er et mondænt stormagasin i West End med et stort varesortiment, men er dog mest eftertragtet for sit store udvalg af eksklusive stoffer samt glas og porcelæn. Bygningen er i original Tudor-stil.

  Tottenham Court Road m.m.

  For enden af Oxford Street ved St. Giles’ Circus har du tre muligheder for mere shopping: Du kan dreje til venstre op ad Tottenham Court Road, der især har mange forretninger med boligudstyr og møbler; eller du kan fortsætte lige ud ad New Oxford Street; eller du kan dreje til højre ned ad Charing Cross Road, der byder på et væld af boghandlere med nye, gamle og antikke bøger i enhver genre. Og når du kommer helt til enden af Charing Cross Road støder du ind i Charing Cross Station, der, ligesom de fleste andre store stationer i London, har sit eget shoppingcenter.

  Museer i West End

  I West End finder du tre interessante museer omkring Covent Garden. Lige ved siden af Covent Garden Market ligger London Transport Museum, der har til huse i en smuk victoriansk bygning, der tidligere husede et blomstermarked. Museet fortæller alt om Londons offentlige transport og du behøver ikke være svælle-idiot eller busfanatiker for at finde det interessant. Børn (og voksne) kan opleve et væld af hands-on udstillinger, hvor du bl.a. kan lege chauffør i en ægte londonbus eller togfører i et Tubetog. Da tog- og busselskaberne i London altid har støttet kunsten, finder du også en stor udstilling af kommerciel kunst fra nyere tid, hvoraf mange af plakaterne kan købes i museets forretning.

  Theatre Museum

  Et par gader derfra, i Russel Street 7, finder du Theatre Museum, hvor du kan opleve en meget omfattende udstilling af teatrets historie. Her er alt lige fra teaterbilletter til kostumer og scenografier, portrætter af kendte skuespillere samt modeller af teatre, der viser teatrets udvikling. Indimellem opfører nye teatergrupper også forestillinger i museets teater.

  Photographer’s Gallery

  Sidst, men ikke mindst, kan du i Great Newport Street ved Charing Cross Road besøge Photographers’ Gallery, et kunst-galleri, der er blandt de førende inden for fotoudstillinger. Udover udstillingerne, der skifter jævnligt, afholdes der også foredrag og aktiviteter for både professionelle og amatørfotografer. Photographers’ Gallery i Covent Garden har også en fantastisk specialforretning med både moderne og historisk fotoudstyr samt en lille café.

  Alternative oplevelser i West End:

  • Berwick Street Market, Soho. Her har været marked siden 1840erne og i dag regnes det for det bedste gademarked i West End.
  • Lamb & Flag, Rose Street 33. Kro/pub med aner helt tilbage til 1500-tallet. Selvom det ikke længere er den originale bygning, kan historien stadig ses, især i baren.
  • Lidt til børnene: Guiness World of Records og Planet Hollywood i The Trocadero ved Piccadilly Circus.

  Læs mere om London

  Notting Hill & Kensington er smukt og fashionabelt med de såkaldte Terraces gade efter gade. I Notting Hill ligger også det berømte Portobello Road Market og Holland Park med et fint udendørsteater.

  Hyde Park og Kensington Gardens fremstår som én stor park, men er officielt to separate haver. Hyde Park og Kensington Gardens er Londons største åndehuller med frokostspisende kontorfolk, familier på picnic, joggere, ryttere, cyklister og andre.

  Ved du andet om West End?

  Vi har forsøgt at skrive fyldestgørende om de mange oplevelser i West End. Synes du, at der mangler information, så er du meget velkommen til at skrive din anbefaling eller kommentar i feltet nedenfor. Så viser vi dit indlæg her på vores side om West End i London.

  Læs også: