London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  Southwark & Bankside

  Mange steder i Southwark, især ved Bankside langs Themsen, kan du opleve vingesuset fra de mere skumle sider af det gode gamle London. I dag er mange af de ting, der for 500 år siden blev betragtet som skumle og forbudte, heldigvis helt legale fornøjelser i London. Og gudskelov for det. I Southwark/Bankside kan du nemlig fornøje dig med en tur i Shakespeares teater The Globe, som dengang var forbudt, men i dag er finkultur.

   Film om “Haunted London History”

  Hvis du tør, så se en film her om de skumle sider af Londons historiske liv.

  Du kan også drikke en pint eller to på George Inn, den ældste pub i London, eller jage en skræk i livet på dig selv i London Dungeons. Husk også det fænomenale kunstmuseum Tate Modern, højborgen for den moderne kunst i London. Southwark/Bankside på Themsens sydlige bred mellem Tower Bridge og Blackfriars Bridge er et af de kvarterer, som du bare ikke må misse, når du rejser til London.

   Shakespeare’s Globe

  I New Globe Walk 21 finder du Shakespeare’s Globe, der i 1997 blev genopført kun få hundrede meter fra det sted, hvor det originale teater fra 1599 stod. The Globe er et must, hvis du er vild med Shakespeare. Udover et fantastisk teater med et professionelt ensemble og internationale gæsteskuespillere, byder The Globe også på Globe Education, der underviser skolebørn, studerende og andre Shakespeare-interesserede. Dertil kommer Globe Exhibition, som er verdens største Shakespeare-museum.

   Den ældste pub i London

  Længere mod øst og lidt inde i London finder du lastens hule, pubben George Inn. Pubben fra 1600-tallet er den ældste pub i London, og selvom ejerskabet af den i dag er overtaget af National Trust (fredningsmyndighederne), fungerer den stadig som pub og restaurant. Om sommeren er der masser af plads udenfor og underholdning i gården. George Inn er et godt sted til din frokost, når du er ude for at opleve seværdigheder i Southwark/Bankside.

   The Old Operating Theatre

  I den mere bizarre ende af skalaen finder du The Old Operating Theatre i i St. Thomas Street i Southwark. Her kan du i perfekt rekonstruerede omgivelser se, hvordan operationer foregik i 1800-tallets London FØR man kendte til bedøvelse og sterilitet. Du skal blive skånet for detaljerne her, men hvis du ikke har en sart sjæl, så brug et par timer på The Old Operating Theatre, som er yderst informativt og gør dig meget taknemmelig for det moderne sundhedsvæsen. The Old Operating Theatre hørte i øvrigt til St. Thomas Hospital, som er det ældste hospital i London. I midten af 1800-tallet blev hospitalet flyttet og de gamle bygninger revet ned. Kun én bygning, The Old Operating Theatre, fik lov at blive stående.

   London Dungeons

  Og mens vi bevæger os på den mørke side i Southwark/Bankside, skal du også besøge klassikeren London Dungeons på din ferietur til London. I London Dungeons i Tooley Street bliver de mest blodige begivenheder i Englands historie illustreret i lyd, lys og bevægelse. Underligt nok et stort hit blandt børn. London Dungeons kan bedst beskrives som en kraftigt udvidet udgave af Madame Tussauds rædselskabinet, men det er, skrækfaktoren til trods, udelukkende skabt for underholdningens skyld.

   Tate Modern, Bankside Gallery og Design Museum

  Du finder også andet end skumle sidegader, rædsler og forbudte lyster i Southwark/Bankside. I kunstafdelingen finder du bl.a. Tate Modern, Bankside Gallery og Design Museum, som repræsenterer hver deres kunstgenre.

   Tate Modern

  Tate Modern er, som navnet antyder, en moderne afdeling af Tate Gallery. Tate Modern ligger i et gammelt elektricitetsværk ved Bankside og har en enestående samling af moderne kunst, hvoraf flere har gratis adgang. På øverste etage på Tate Modern ligger der en spisecafé, hvor du får en fremragende udsigt over Themsen, Millenium Bridge og St. Paul’s Cathedral serveret sammen med din frokost eller café latte.

   Bankside Gallery

  Lige ved siden af i Hopton Street ligger Bankside Gallery, der har særudstillinger af akvareller og stik, og en unik forretning med bøger og kunstmaterialer. Hvis noget skulle falde i din smag, er de fleste udstillede værker til salg, så du kan få en souvenir med hjem fra din ferie i London.

   Design Museum

  Længst mød øst ligger så til sidst Design Museum, der udelukkende udstiller designede, massefremstillede brugsgenstande. Her kan du opleve nostalgiske tilbageblik på tidligere tiders design, og samtidig få et indblik i, hvad fremtiden har at byde på.

   Bermondsey Antiques Market

  Hvis du mest er til nostalgisk skønhed, bør du slå et smut forbi hjørnet af Long Lane og Bermondsey Street i Southwark. Her finder du hver fredag Bermondsey Antiques Market med et stort fremmøde af seriøse antikvitetshandlere – ikke noget loppe-skrammel her. Men du skal stå meget tidligt op, da de bedste fund allerede er væk kort efter daggry. Dog er de resterende varer stadig værd at kigge på. Og hvis du har mod på mere, har det store udbud af omkring-liggende antikvitetsforretninger åbent hele ugen. Besøg især Tower Bridge Road, hvor en stribe gamle pakhuse byder på de bedste butikker.

   Southwark Cathedral

  Skønhed af den mere spirituelle karakter finder du i Southwark Cathedral i Montague Close. Selvom kirken først blev gjort til domkirke i 1905, stammer dele af bygningen fra dens opførelse i 1100-tallet, hvor der udover kirke også var kloster på stedet. Især udsmykningerne i kirken er seværdige, fx glasmosaikvinduet med Shakespeare-motiv. Men også mange historiske personer har deres grav i Southwark Cathedral.

   Shopping i Southwark

  Southwark er ikke kendt som et af de bedste shoppingområde i London, men du har stadig rige muligheder for at få styret din lyst. Ved Bankside ligger Hay’s Wharf, en klynge af gamle pakhuse, der i midten af 1800-tallet fungerede som ankomststed for eksotiske varer som krydderier og te. I dag har pakhusene haft besøg af nogle geniale arkitekter og huser Hay’s Galleria. Arkitekterne har lagt glastage mellem bygningerne, der nu er indrettet som smarte butikker, barer og restauranter. I gårdmiljøet under glastagene er der markedsstande og underholdning. Udenfor ved kajen ligger HMS Belfast, en Royal Navy krydser, der fungerer som flydende marinemuseum på Themsen i London.

   Fra lastens hule til kontorhuse

  Da romerne forlod Londonium i slutningen af det 5. århundrede blev området, der i dag er Southwark, lagt øde, og forblev sådan i 400 år. Derefter voksede bydelen stødt og roligt, og fra Middelalderen frem til 1700-tallet fungerede den som ”det moralske afløb” for beboerne på den anden side af Themsen i The City. I City var der strikse regler for alting, så folk i London tog over Themsen for at dyrke alle de forbudte fornøjelser – værtshuse, teatre og prostituerede. I det 19. århundrede kom også havnemiljøet, dokkerne, pakhusene og senere fabrikkerne til Southwark. I dag er de moderne erhverv flyttet ind i form af kontorhuse, men de gamle bygninger står stadig tilbage og giver Southwark/Bankside charme.

   Alternative oplevelser i Southwark/Bankside:

  • Cardinal’s Wharf, Southwark. En lille gruppe huse fra 1600-tallet, hvor bl.a. St. Paul’s Catherals arkitekt Christopher Wren opholdt sig under opførelsen af kirken. Herfra havde han det bedste udsyn til arbejdet.

  Læs mere om London

  Westminster, St. James’s & Trafalgar Square er magtens centrum i London. Her ligger Downing Street, Buckingham Palace, Westminster Abbey og Londons gamle ikon, Big Ben.
  Camden Town er hovedsageligt hjemsted for alternative subkulturer, som Punk og Goth, og så er Camden mest af alt kendt for sine markeder, Camden Market, Canal Market, Camden Lock og The Stables Market.

  Ved du andet om Southwark & Bankside?

  Vi har forsøgt at skrive fyldestgørende om de mange oplevelser i Southwark & Bankside. Synes du, at der mangler information, så er du velkommen til at skrive din anbefaling eller kommentar i feltet nedenfor. Så viser vi dit indlæg her på vores side om Southwark & Bankside.

  Læs også: