London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  South Bank

  South Bank er en forholdsvis ny plet på bykortet i London, men kvarteret lige syd for og i forlængelse af Southwark, mellem Blackfriars Bridge og Lambeth Bridge, er i dag den bydel, der undergår den hurtigste og mest omfattende udvikling i London. South Bank summer af liv både dag og aften. Når du spadserer på den hyggelige promenade langs Themsen ved South Bank Center føler du dig i en helt anden verden.

   Kultur, kultur og så kultur

  Da man afholdt Festival of Britain i 1951, fandt man ud af, at South Bank da ikke var et dårligt sted at placere et kulturcentrum. I tiden efter skød det ene kultursted frem efter det andet, og området fik helt nyt liv. South Bank er hjemsted for et kæmpe udvalg af kultur af enhver art – museer, musik, teater og kunst. Der er dog stor uenighed om, hvorvidt området med sine mange nybyggerier er en arkitektoniske skønhed. Størst debat har der været om Hayward Gallery, der ligner en bunker med sin triste betonfacade. Men netop de nøgne betonvægge gør den yderst velegnet til store kunstudstillinger inden for både klassisk og moderne kunst. Vær opmærksom på, at der med stor sandsynlighed er kø ved indgangen til Hayward Gallery, især i weekenden.

   South Bank Centre

  South Bank Centre er det område, hvor alle kulturattraktionerne ligger i South Bank. De er alle placeret rundt om Royal Festival Hall, der er den eneste tilbageværende bygning fra festivalen i 1951, og spillested for de store klassiske koncerter. Det er her du finder Royal National Theatre, nationalteatret med 3 scener, National Film Theatre, med flere biografer, der viser alt lige fra moderne film til restaurerede klassikere og kunstfilm, Queen Elizabeth Hall, der er spillested for de mindre og mere intime koncerter samt Purcell Room, der anvendes til kammerkoncerter.

   Museum of Garden History

  Hvis du er mere til natur, kan du måske finde det interessant at besøge Museum of Garden History i Lambeth Palace Road i South Bank, London. Museet er placeret i og omkring St. Mary’s Church fordi den berømte havegartner-familie Tradescant ligger begravet her. Tradescant familien var gartnere for den kongelige familie og grundlæggerne af den engelske have. Museet har både en indendørsudstilling med historiske haveplaner, illustrationer og dokumenter, og en udendørshave dedikeret til Tradescant-tiden. Desuden finder du en lille anbefalelsesværdig butik med haverelaterede ting, hvis du besøger Museum of Garden History på din Londonrejse.

   Imperial War Museum

  I den nærliggende Lampeth Road i South Bank ligger den diametrale modsætning til havemuseet, Imperial War Museum. Imperial War Museum er et stort museum, der viser dig alt i krigsmaskinel – tanks, bomber, fly og våben. Her er også udstillinger om livet som soldat i det 20. århundrede samt yderst tankevækkende afdelinger, der fortæller om krigs konsekvenser og livet for de civile i krigstid. Udstillingerne bliver løbende opdateret med de aktuelle krigssituationer, hvor engelske soldater er involveret.

   Hyggelige pletter i South Bank

  Rundt omkring i South Bank finder du et stort udvalg af hyggelige pletter, hvor du kan slappe af og lade batterierne op på din ferierejse til London. Ud mod Themsen ved siden af Hungerford Bridge finder du fx Jubilee Gardens, en lille park der blev anlagt i anledning af Dronning Elizabeths 25 års jubilæum i 1977. Jubilee Gardens er et hyggeligt sted, der om sommeren fungerer som frokoststue for kontorfolk samt pausested for turister på udflugt i South Bank, London. Men det er nok den sidst tilkomne attraktion, der stjæler billedet.

   London Eye

  I den sydlige ende af Jubilee Gardens finder du det nye, meget synlige vartegn for London: Det berømte pariserhjul, London Eye, der med sine 135 m er det største i Europa. Hjulet hedder også Millenium Wheel, og blev passende nok indviet nytårsaften 1999. London Eye blev åbnet for offentligheden i marts 2000 og har siden medtaget 3,5 mio. passagerer årligt på den 30 minutter lange rundtur, hvor du fra toppen kan se 40 km væk på en god dag.

  Køerne kan i højsæsonen være lange, men du har mulighed for at købe din billet online, inden du tager af sted. Nogle mener, at London Eye er en overvurderet attraktion, men burde du ikke lade tvivlen komme den til gode, og i det mindste tage en enkelt tur, for at vide, om de har ret?

   Gabriel’s Wharf

  Besøg også Gabriel’s Wharf, et lille område, der egentlig skulle have været brugt til nye kontorbygninger, men blev reddet af en lille beboerforening i 1984 og i stedet omdannet til en hyggelig enklave af lave beboelsesejendomme, boutiques, caféer og en lille park med sti langs floden, hvor du kan nyde udsigten over til City of London.

   Doggett’s Coat and Badge

  Sidst, men ikke mindst, kan du næppe tilbringe en dag i London uden et pub-besøg, så hvad med at prøve Doggett’s Coat and Badge ud mod floden ved Blackfriars Bridge? Pubben er opkaldet efter det årlige kapronings-stævne, hvor der bliver roet mellem London Bridge og Cadogan Bridge i Chelsea om det ceremonielle armbind og våbenskjold.

   Alternative seværdigheder i South Bank, London:

  • Florence Nightingale Museum, Lambeth Palace Road 2. Fortæller om den berømte sygeplejerskes liv før, under og efter Krimkrigen samt hendes indflydelse på vor tids sygepleje.
  • Trompe l’oiel malerierne på husgavlene omkring Gabriel’s Wharf.
  • Clink Exhibition, Clink Street 1. Clink var det folkelige navn for det fængsel, der fra 1100-tallet frem til midten af 1600-tallet lå her. Udstillinger om fængslet, prostitutionens interessante historie i bydelen samt historien om området omkring fængslet, tidligere kaldet ”fristaden”.

  Læs mere om London

  Camden Town er kendt for sit store weekendmarked og alternative subkulturer. Her er masser af trends, nye idéer og design, og unge mennesker fra ind- og udland.
  City of London er moderne kontorbygninger blandet med spor fra den gamle by. Her finder du St. Paul’s Cathedral, Stock Exchange og Temple Church.

  Ved du noget om South Bank?

  Hvis du synes, der mangler noget i vores beskrivelse af South Bank, så er du velkommen til at skrive din kommentar eller anbefaling i kommentarfeltet nedenfor. Så viser vi din anbefaling lige her på vores side om South Bank.

  Læs også: