London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  Læsehestens dag – litteratur i London

  Der er ikke mange steder i verden, der er så involveret i litteraturhistorien som London. Store dele af historiens største forfattere har på et eller andet tidspunkt i deres liv været bosat i London, og byen er stadig præget af det skrevne ord – både de gamle og de nye. Hvis du har interesse i den engelske litteratur, har vi her samlet et lille udvalg af de gode steder for dyrkelsen af litteraturen. Så sæt en dag af din ferie i London af til at ”gå i forfatternes fodspor”.

  I fodsporene på Dickens og John Keats

  For formiddagens program har du to muligheder. Hvis du er en inkarneret Dickens-fan bør du tage denne gør-det-selv-tour i Dickens’ London. Er dine interesser derimod lidt mere blandede, anbefaler vi en tur til Hampstead. I Hampstead har man bevaret det litterære og kunstneriske islæt, som bydelen har haft i mange hundrede år. I de hyggelige gader finder du masser af boghandler og gallerier, og en tur på Hampstead Heath kan inspirere enhver til at skrive et digt, eller male et smukt maleri. Ikke langt fra Hampstead Heath kan du besøge den romantiske forfatter John Keats’ hus. Her boede han i et par år, inden han tog til Rom, hvor han døde kun 25 år gammel. Huset, der ligger i Keats Grove, er i dag indrettet som museum, hvor du kan se Keats-relateret kunst og brugsgenstande samt et lille udvalg af hans notater og manuskripter. Du kan også nyde den skønne have, der inspirerede Keats til et af hans mest berømte digte, ”Ode to a Nightingale”.

  Hampstead byder også på en masse hyggelige caféer og pubber, så hvis ikke vejret tillader en frokost i det grønne på The Heath, kan du sagtens finde et sted at nyde din frokost.

  Litteratur på British Library og British Museum

  Efter Hampstead skal du tage undergrunden tilbage til centrum og stå af ved Kings Cross/St. Pancras, Town Hall eller Euston. Herfra skal du gå til British Library, hvor du virkelig kan mærke litteraturhistoriens vingesus. Et andet sted lige i nærheden, der har samme effect, er den helt fantastiske læsesal og King’s LibraryBritish Museum. Det ligger ikke langt fra British Library, så du kan sagtens gå derhen, men det er også muligt at tage undergrunden til f.eks. Centre Point – der er jo trods alt lidt mere gåtur i vente bagefter.

  Litteratur shopping

  For at en sådan dag i bøgernes tegn skal være rigtig god, kræver det, at du også får lidt med hjem – andet end fantastiske oplevelser. Det kan derfor anbefales, at du efter British Museum går til Charring Cross Road og traver den hele vejen igennem. Her ligger et stort udbud af specialboghandler og antikvariater, så det vil næsten være umuligt at gå derfra med uforrettet sag.

  Middag i French House

  Nu har du vist gået nok, og tiden er vel også ved at nærme sig spisetid igen. Vi foreslår, at du indtager din middag i French House i Dean Street i Soho. Dette hyggelige spisested har været stamsted for et utal af forfattere (og skuespillere), og det siges, at det var her Charles De Gaulle skrev sin deklaration mod nazisterne, og Dylan Thomas drak sig så fuld, at han glemte sit manuskript til ”Under Milkwood”. Og så er maden i øvrigt god…

  Dagen slutter (selvfølgelig) i hotellets seng med en god bog!

  Læs også: