London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  Greenwich

  Mange mener, at Greenwichs attraktionsværdig er noget overvurderet, men du burde give stedet en chance, når du rejser billigt til London. Godt nok har det i mange år hovedsageligt tiltalt dem, der har en vis maritim interesse, men der er altså meget, meget mere at se på, end gamle skibsklokker og Greenwich Meridian. Greenwich ligger – som en del af Docklands – på den sydlige side af Themsen overfor Isle of Dogs. Det var fra 1500-tallet hjemsted det kongelige palads Palace of Placentia, hvor mange medlemmer af Tudor-familien blev født, bl.a. Henry VIII og Elizabeth I. Men paladset blev ødelagt under den engelske borgerkrig i midten af 1600-tallet og derefter erstattet af Royal Naval Hospital for Sailors, der så endelig i 1873 blev til Royal Naval College.

  Greenwich Mean Time

  Allermest kendt er Royal Observatory. Det er både park og observatorium, og samtidig stedet, der definerer Greenwich Mean Time, der siden 1884 har ligget til grund for tidsmåling for det meste af verden, og Greenwich Meridian (0 grader-længden), der deler Jorden i den østlige og vestlige halvkugle. Det er her du kan stå med den ene fod i øst og den anden i vest. Bygningen rummer, foruden observatorium, en omfattende udstilling af kronometre og interessante genstande med relation til Mean Time. Du kan bl.a. se et fornemt eksempel på et 24-timers ur, hvis du besøger Greenwich, når du rejser billigt til London.

  Historisk hygge

  Rundt omkring i Greenwich støder du på masser af historiske steder, der bidrager til en hyggelig dag uden for det centrale London. Det kan især anbefales at besøge Greenwich Market. Det er et hyggeligt lille marked, der fra onsdag til søndag sælger frisk frugt og grønt samt andre lækre fødevarer og færdigmad to-go. Og så er det tilmed et rimelig billigt marked i London. Men i weekenden (særlig søndag) når markedet sit stemningsfyldte højdepunkt, når det bliver udvidet med boder, der sælger kunsthåndværk og antikviteter.

  Men mange andre steder i Greenwich finder du lignende steder: smalle gader med landsbystemning, små butikker, ægte pubber og hyggelige caféer og restauranter. Og hvis vejret tillader det, kan du nyde din frokost, lidt afslapning og en pragtfuld udsigt i Greenwich park. En picknick er også en mulighed, hvis du vil opleve ting så billigt som muligt, når du rejser til London.

  Hvordan du end ser på det, kan du ikke komme udenom, at Greenwich er centrum for den maritime historie i London, og der er et væld af seværdigheder i genren, der – uanset dit interessefelt – er et besøg værd.

  National Maritime Museum

  Start med National Maritime Museum, der minder og hylder Englands status som søfartsnation. Udover de historiske elementer af udstillingen, kan du overalt i bygningen se fantastiske eksempler på skibsmodeller og malerier.

  Cutty Sark

  Hvis du foretrækker skibe i original størrelse frem for modeller, kan du besøge Cutty Sark. Store dele af det originale klipperskib fra 1800-tallet, blev desværre ramt af en omfattende brand i maj 2007, og har siden ikke været tilgængelig for publikum. Men det er dog muligt at besøge skibets Visitors Center, hvor der er dele af skibet udstillet sammen med orientering om historien, men man forventer, at der igen vil være adgang til at se resterne af skibet fra juni 2008.

  Old Royal Naval College

  Endelig kan du besøge Old Royal Naval College, hvor kapellet, hallen og visitors center er åbent for offentligheden. Der blev ikke sparet på noget, da salene og bygningerne skulle dekoreres og du kan den dag i dag se de fantastiske vægmalerier og gipsdekoratoner. I besøgscentret finder du desuden både café og museumsbutik.

  Undervandsforbindelse

  Ved Themsens bred kan du se en lille murstensbygning med glaskuppel på toppen. Det er indgangen til Greenwich Foot Tunnel, der kan føre dig – aldeles tørskoet – de 370 m under vandet til spidsen af Isle of Dogs. Tunnelen blev bygget i 1902 for at nemme transporten for de arbejdere, der skulle på arbejde i Millwall Docks, men i dag er den en praktisk forbindelse for både fastboende og turister, så man nemt og billigt kan komme mellem de to bydele i London.

  Alternative oplevelser i Greenwich:

  • Bramah Tea and Coffee Museum, The Clove Building, Maguire Street. Hvordan te og kaffe kom til London samt en stor samling af te- og kaffekander.
  • Goodard’s Pie & Eel House, Greenwich Church Street. Et af de få tilbageværende P&E’s I London, hvor du kan nyde(?) de traditionelle retter.
  • Queen’s House, Romney Road, Greenwich. Den nylig istandsatte bygning, der oprindeligt var tegnet til James 1. hustru Anne af Danmark, fungerer i dag som galleri for National Maritime Museums kunstsamling.

  Læs mere om London

  Docklands dækker over den østlige del af London langs – og på begge sider af – Themsen fra Tower Bridge til Thames Barrier. Den mest kendte del af Docklands er Canary Wharf med Europas højeste bygninger, der rager 200 m op over London.
  South Kensington & Chelsea ligger mellem Hyde Park/Kensington Gardens og Themsen. I South Kensington ligger en en række fantastiske museer med gratis adgang, der har givet området tilnavnet Museum Land.

  Ved du noget om Greenwich?

  Hvis du synes, der mangler noget i vores beskrivelse af Greenwich, så er du velkommen til at skrive din kommentar eller anbefaling i kommentarfeltet nedenfor. Så viser vi din anbefaling lige her på vores side om Greenwich.

  Læs også: