London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  Gadekunst i London

  London er et paradis for kunstelskere. Ikke nok med at mange af de store kunstmuseer har gratis entré, men også selve byen er ét stort galleri. Historisk set vrimler det med statuer i London, der alle giver dig både noget smukt at se på, men også en lille bid af Londons og Englands historie. Men gennem de sidste årtier er den moderne kunst begyndt at poppe op rundt om i byen som gadekunst, Street Art. Street Art er meget mere end graffiti – det er fantastiske eksempler på anderledes kunst inspireret at storbyen omkring den.

  Du kan naturligvis vælge at opleve gadekunsten efter tilfældigheds-princippet – det du støder på, når du alligevel bevæger dig rundt i Londons gader. Men vi vil her på london.dk gerne slå et slag for, at du afsætter lidt tid af din ferie i London til at opsøge noget af det fantastiske kunst, gaderne byder på. Herunder er lidt anbefalinger til din Street Art ekspedition i London:

  Banksy – ægte street art
  Først var der tags. Så kom der farver på, og det blev til graffiti. Nu er stencils blevet tilføjet og vægmalerierne i gadebilledet har ændret stil til egentlige kunstværker. En af denne kunsts førende eksperter hedder Banksy. Han er oprindelig fra Bristol, men har indtaget Londons gader med sine flotte, satiriske og humoristiske billeder. Du kan sagtens få en hel dag til at gå med at ture London igennem for at se alle hans værker – og du vil ikke fortryde det. Men du kan også vælge at lægge din portion af Banksy ind efter, hvad du alligevel skal opleve i London.

  Desværre har Londons lokale bystyrer i nogle tilfælde valgt at kategorisere Banksys værker som hærværk og har fjernet dem/malet dem over. Men i den modsatte grøft sidder andre lokalpolitikere, der har anerkendt værkerne som kunst og sørget for at bevare dem med et ”beskyttende lag lak”. Der er stadig mange værker tilbage, og hvis du besøger hjemmesiden Artofthestate, kan du finde en liste med kort over Banksys kunst og dens placering i London. Der er også masser af billeder, så du kan se, hvad der er tale om.

  Den 4. sokkel på Trafalgar Square
  Da man i 1841 rejste statuen af Lord Nelson på Trafalgar Square, blev der opført fire sokler til at omkranse Lord Nelsons, der skulle prydes med statuer af andre store personligheder. Kong George IV og to generaler blev opført, men inden man fik færdiggjort hesten, der skulle stå på den fjerde sokkel, løb man tør for penge. Soklen har derfor stået tom lige siden. Men i 1999 fik man den geniale idé at invitere skiftende kunstnere til at lave værker til soklen, så du nu kan nyde gadekunst med et moderne kunstværk på ”Den 4. sokkel”. Læs mere på Londons officielle hjemmeside.

  Bayswater Road – et udendørs galleri
  Bayswater Road, der løber langs Hyde Parks nordlige side, er hjemsted for kunstnere, der hver søndag udstiller og sælger deres kunst. Her kan du gå og nyde værkerne, der er hængt op på hegnet ind mod Hyde Park, men til forskel fra den øvrige gadekunst i London, kan du her få det, du synes om med hjem – mod betaling naturligvis… Du finder alle genrer af kunst her: Malerier, fotografier, skulpturer og relieffer. Stilen spænder vidt, fra klassiske motiver i olie og akvarel til mere kitchy versioner med neon og velour. Nyd en dejlig solskinsdag i ”Galleriet Bayswater Road” og benyt parken til de små pauser undervejs.

  Kunstneriske bydele
  En del af Londons bydele har sat en ære i at levere offentlig kunst i gadebilledet. Blandt dem er Spitalfield i den østlige London. Her er imponerende og interessante kunstværker fordelt med løs hånd rundt om i bydelen til glæde for både beboere og turister. Værkerne skifter løbende, men du kan finde en aktuel oversigt over gadekunst på Spitalfields hjemmeside.

  En anden kunstelskende bydel er Lewisham i det sydøstlige London. Området, der strækker sig fra Themsen i nord til Beckham i syd udstiller ikke mindre end 60 kunstværker som gadekunst. På Lewishams officielle hjemmeside kan du finde flere oplysninger, men der er også lavet en folder med oplysninger og kort over værkernes placering, som du kan downloade og tage med i lommen, når du begiver dig ud i Lewishams gader.

  Læs også: