London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  East End

  East End, området øst for City of London og nord for Themsen, byder på oplevelser nok til at fylde en hel dag på din storbyferie i London. Her i seriemorderen Jack The Rippers gamle kvarter kan du udforske det eksostiske Banglatown omkring Brick Lane eller beundre ravnene og kronjuvelerne på Tower of London.

  I East End kan du også få nye indretningsideer på Geffrye Museum eller købe en læderjakke på Petticoat Lane Market. Husk også at nyde en frokost i det grønne og luftige Docklands på din storbyferie London.

  Cockneys, Pearlies og East Enders

  East End byder på en broget og spændende lokalbefolkning på din storbyferie i London. De mest underholdende er nok The Cockneys. Cockney er en betegnelse for de personer, der er født inden for hørevidde af The Bow Bells (klokkerne i kirken St.-Mary-le-Bow, der ligger i Cheapside i City of London), men oftest associeret med East Enders. Navnet Cockney stammer fra den dialekt, de taler, som er en – for udenforstående – temmelig uforståeligt sprog. En del af Cockney’erne, The Pearlies, kan spottes på deres perlebesatte dragter. Denne tradition stammer fra frugt- og grøntgadesælgerne i East End, der sidst i 1800-tallet syede perlemorsknapper på deres tøj. Hvert år mødes The Pearlies i St. Martin in the Field for at kåre årets Pearl King og Pearl Queen.

  East Enders

  Du er måske bekendt med den engelske TV-serie East Enders, som BBC har sendt siden 1985. Serien beskriver hverdagen for en gruppe mennesker, der lever i en fiktiv del af East End, men der går heftig debat om, hvorvidt seriens fremstilling af livet i East End er autentisk eller ej. Uanset hvad, skal du vide, at serien bliver optaget i et studie uden for East End, så led ikke efter steder, du har set i East Enders på din storbyferie London.

  Jack the Ripper

  Endelig kan du ikke undgå at høre om den mest berømte og berygtede East Ender, Jack The Ripper, på din storbyferie Lodon. Det var i East End – nærmere bestemt i Whitechapel – historiens første seriemorder slog sine folder i 1888. Han nåede på 2 måneder at slå 5 prostituerede ihjel på bestialsk vis (6 andre menes også at kunne tilskrives ham), men han blev aldrig identificeret. Mange er siden kommet med mere eller mindre seriøse gæt på, hvem han var, men intet er endeligt bevist.

  Film om Jack the Ripper

  Se film som guider dig rundt i London på ”Jack the Ripper Video Tour”

  Brick Lane og Banglatown

  En anden gruppe lokale i East End i London er inderne (bengalerne), som bor i og omkring Brick Lane, også kaldet Banglatown. I Brick Lane/Banglatown sælger forretningerne spændende krydderier, eksotisk mad, lækre silkestoffer og farverige sarier. Om søndagen rykker boderne ud på både Brick Lane og de tilstødende gader og skaber et kæmpe gademarked. Du kan også finde enkelte jødiske forretninger i gaden, hvor især den døgnåbne bagleforretning i nr. 159 er værd at stå i kø udenfor på din storbyferie i London.

  Tower of London

  Opførelsen af Tower of London – eller blot The Tower – blev påbegyndt i 1078 af William Erobreren og færdiggjort i 1285 under Edward 1. Centralbygningen White Tower, var dengang i det 11. og 12. århundrede den højeste bygning i London med sine svimlende 27 meter. Towers primære funktion frem til ca. 1650 var som fæstning, kongeligt palads og fængsel for højstatusfanger og kongelige. Siden 1303 har det desuden været hjemsted for de britiske kronjuveler. Mange mennesker har lidt i Towers celler, og kun få slap derfra med livet i behold. En klassisk attraktion på din storbyferie i London.

  Se film om London Tower

  Kronjuveler og Beefeaters

  I dag er livet noget fredeligere på The Tower. Du kan komme rundt og se fæstningens celler, den kongelige våbenudstilling og så naturligvis kronjuvelerne på din storbyferie i London. Du kan også møde de berømte Beefeaters, der vogter på slottet. Der er i alt 40 Beefeaters, og de bor fast på Tower. De får også indirekte hjælp fra Towers ni ravne. Et gammelt sagn siger, at hvis ravnene forlader The Tower, vil det engelske kongedømme falde. Det er ikke til at sige, om det er sandt, men man er dog overtroiske (og kongetro) nok til at stække ravnenes vinger, så de ikke kan flyve væk.

  Ravnene bliver også passet og plejet af The Ravenmaster, som bliver udpeget blandt the Beefeaters. Siden 2006 er ravnene på Tower of London ligeledes blevet registreret og navngivet.
  Det skal også nævnes, at Beefeaters er en folkelig betegnelse for vagterne på Tower. Deres korrekte titel er “Yeomen Warders of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London”. Ikke mærkeligt, at man gav dem et kortere navn. Oprindelsen af navnet Beefeaters er ikke helt sikker, men den mest logiske går ud på, at The Yeomen Warders i tidligere tider blev delvist betalt med kød (beef).

  Hovedløse spøgelser på din storbyferie i London

  Andre, der aldrig vil forlade Tower of London er de mange spøgelser, der siges at hjemsøge stedet. Anne Boleyn, der var en af Henrik d. 8. mange koner, blev halshugget her i 1536 på sin mands anmodning. I dag huserer hun i St. Peter-ad-Vincula kapellet, hvor hun er begravet, samt i White Tower, hvor hun vandrer rundt med sit hoved under armen. Andre spøgelsesgæster er Henry VI, Lady Jane Grey og Princes in the Tower. Gad vide, om du møder dem på din storbyferie i London?

  Tower Bridge

  Ved siden af Tower of London ligger Tower Bridge. Broen, der stod færdig i 1894 blev meget hurtigt et vartegn og symbol for London og er det stadig, trods den skarpe konkurrence fra London Eye. Oppe mellem de to tårne er en gangbro med offentlig adgang, hvor du har en pragtfuld udsigt på din storbyferie i London. Desuden er der i dag indrettet museum i broens tårne, hvor du kan se hele broens historie samt dampmaskinen, der drev broen, inden elektriciteten kom til London.

  Museer i East End

  På din storbyferie i London har du flere lejligheder til at se nærmere på historien. Størst af dem alle er Museum of London, der ligger i London Wall. Her kan du lære alt om byens historie og livet i London helt tilbage fra forhistorisk tid gennem kunst, rekonstruerede gadescener og interiører, arkæologiske fund samt en meget livagtig gengivelse af den store brand i 1666, der efterlod det meste af London som brandtomt.

  National Postal Museum

  Tæt på Museum of London, i King Edward Street, finder du National Postal Museum, der fortæller historien bag det engelske postvæsen. De har blandt meget andet en stor frimærkesamling, der indeholder mange sjældne mærker.

  V&A Museum of Childhood

  Lidt længere ude på landet på Cambridge Heath Road ved Old Bethnal Green Road finder du V&A Museum of Childhood. Museet er en afdeling af Victoria & Albert Museum i South Kensington, og er ene og alene fokuseret på barndomsminder. De udstiller legetøj og andre ting fremstillet for og af børn. Her er gratis adgang, så tag ungerne ved hånden på din storbyferie i London og vis dem, at der var engang, hvor børn var tilfredse med at lege med et tøndebånd.

  Geffrye Museum

  I samme område ligger Geffrye Museum, der viser engelsk indretningsarkitektur fra 1600-tallet frem til i dag. Her kan du se møbler, tapeter, gardiner, porcelæn og meget mere i alle tænkelige stilarter, samt lære noget om modefarver gennem tiden og anlæg af pryd- og urtehaver. Geffrye Museum er blandt de mest populære museer i London, og det er ikke ufortjent. Udstillingen er bygget op over autentiske rekonstruktioner af interiører fra de forskellige tidsaldre, og er udstyret med dybdegående, men let overskuelige beskrivelser og forklaringer.

  Ragged School Museum

  Når du besøger East End på din storbyferie i London kan du også vælge at opleve, hvordan livet var for de fattige børn på Londons ”Ragged Schools” i Victoriatiden. Det gør du på Ragged School Museum. Ragged schools var privatstyrede og -finansierede skoler, der i slutningen af 1800-tallet tilbød undervisning – og ofte også kost og logi – til fattige børn. Det var ikke et perfekt liv, men trods alt meget bedre end alternativet. Museet har et fuldt udstyret, men tidsmæssigt autentisk, klasselokale, hvor børn (og voksne) kan opleve, hvordan det var at gå i skole i London dengang.

  Petticoat Lane Market

  Er du til mange mennesker, billige indkøb og lommetyve, så er Petticoat Lane Market i East End måske noget for dig på din storbyferie i London. Spøg til side – Petticoat Lane Market er et af Londons største markeder, der finder sted hver søndag i Middlesex Street og de tilstødende gader. Gaden hed godt nok oprindeligt Petticoat Lane, men den snerpede dronning Victoria fik det ændret til noget mere respektabelt. Trods det officielle navn hænger Petticoat Lane dog stadig ved i folkemunde. Markedet er især kendt for sit tøj – særligt læderjakker – men du kan med garanti finde alt, hvad du mangler på din rejse til London.

  Docklands

  Ved Tower Bridge ligger boligområdet St. Katharines Docks i East End. Området var tidligere en del af handelshavnen Port of London, men da havnen blev nedlagt i 1980erne, omdannede man hele området til det, der i dag kaldes Docklands. St. Katharines Docks er den vestligste del af Docklands og består af kontorer, beboelse, forretninger og restauranter indrettet i de gamle – nu restaurerede – pakhuse. Det er et vidunderligt sted med kanaler, grønne områder, et hotel og en lystbådehavn, hvor million-yachterne ligger på rad og række. Om sommeren har du utallige muligheder for at nyde frokosten i solen langs kanalerne, eller blot en kop kaffe i den store pavillon. En hyggelig udflugt på din storbyferie i London.

  Alternative oplevelser i East End:

  • Barbican, Silk Street, East End. Et gigantisk beboelses- og forretningskompleks og kulturcenter. Udover boliger og forretninger er der teatre, koncertsal, biografer, Londons største kunstgalleri samt plæner, en kunstig sø og en fantastisk vinterhave.
  • Dennis Severs House, Folgate Street 18, East End. Genskabelse af historiske interiører fra 1600- til 1800-tallet helt ned i mindste detalje. En historisk saltvandsindsprøjtning, der med sin ægthed får dig til at glemme, at du befinder dig i det 21. århundrede.
  • Columbia Road Market, East End. Et blomster- og plantemarked, der hver søndag formiddag bringer glæde, farver og lys til selv den mest grå dag.

  East Ends historie

  Grænserne for East End er ikke officielt sat, men normalt ses det som området øst for City og nord for Themsen. Området startede som landbrugsland, men efterhånden som befolkningstallet i City begyndte at stige, kom udflytningen mod øst, og East End blev ”født”. I 1800-tallet var udflytningen i høj grad domineret af emmigranter og fattige, og kvarteret blev synonymt med fattigdom, sygdom, kriminalitet og tæt befolkning.

  Industrien, skibstransporten og jernbanen kom til bydelen, og netop på grund af disse, blev East End et yndet bombemål under 2. Verdenskrig, og det meste af kvarteret blev udbombet. Men i 1950erne begyndte genopbygningen, og i dag er der fuld gang i byfornyelsen, som bl.a. har medført opførelsen af Canary Wharf og Olympic City, som skal danne rammen om Londons værtskab for OL i 2012. Bydelen er stadig til en vis grad præget af emigranter og fattigdom, og har stadig den største koncentration af socialt boligbyggeri, men er trods alt nået langt i de sidste 100 år.

  Læs mere om London

  Southwark og Bankside er stedet, hvor du kan opleve mange af de skumle sider af det gode gamle London på din storbyferie London. Her ligger Shakespeares teater, The Globe, Londonds ældste pub og en række imponerende museer, som Tate Modern, Bankside Gallery og Design Museum.

  Greenwich ligger, som en del af Docklands, på den sydlige side af Themsen. I Greenwich ligger det berømte Royal Observatory der definerer Greenwich Mean Time. Du kan i Greenwich også finde hyggelige markeder, Greenwich Park, National Maritime Museum og klipperskibet Cutty Sark.

  Ved du mere om East End i London?

  Du er meget velkommen til at skrive en kommentar til vores beskrivelse af East End, hvis du synes, at der mangler et godt tip om et særligt godt museum, restaurant eller en anden oplevelse.

  Læs også: