London.dkLondon.dk - din rejseguide
London.dk - din rejseguide til London

  Dronning Elizabeths 60 års jubilæum

  Den 2. – 5. juni 2012 blev Dronning Elizabeths 60 års regentjubilæum fejret med al dertil hørende pomp og pragt. Når vi kalder det 60 år på tronen, er det egentlig kun delvist korrekt. Dronning Elizabeth overtog godt nok tronen efter sin far den 6. februar 1952, men selve kroningen fandt først sted 1½ år efter, nemlig 2. juni 1953. Det kan være årsagen til, at festlighederne blev afholdt netop i weekenden 2. – 5. juni, men det kunne også skyldteses, at juni måned egner sig bedre til udendørs arrangementer end februar.

  Et jubilæum som dette var en stor begivenhed i England. Det var kun anden gang i det engelske kongehus’ historie, at en regent har siddet så længe – den første var Dronning Victoria – så begivenheden vil blev fejret højt som lavt i både England og resten af the Commonwealth.

  Der blev vanen tro flyttet lidt rundt på de engelske ”Bank Holidays” og tilmed tilføjet en ekstra, for at der virkelig kunne blive festet igennem. Det betød, at både mandag den 4. juni og tirsdag den 5. juni 2012 var officielle helligdage i England, hvor butikker, museer og andet holdt lukket, og den offentlige transport kørte efter helligdagskøreplan.

  Herunder finder du en oversigt over det officielle program for fejringen af dronningens jubilæum ”Diamond Jubilee”, sådan som det så ud tilbage i 2012. Var du i London i den weekend, opdagede du muligvis et utal af uofficielle/private festligheder skyde op rundt om i byen.

  Det officielle program for fejringen af dronningens jubilæum

  Lørdag den 2. Juni 2012
  Dronningen overværer det historiske Epsom Derby. Epsom Derby blev afholdt første gang i 1779, og som den entusiastiske rytter, dronningen er, har hun nu overværet Epsom Derby igennem 8 årtier.

  Søndag den 3. Juni 2012
  ”Kom hviledagen i hu” glemmes i denne weekend. Først afholdes The Big Jubilee Lunch, hvor alle både i og udenfor England opfordres til at invitere venner og familie til jubilæumsfrokost. Denne dag vil du kunne opleve Londons gader og parker fyldt med glade frokostgæster, der fejrer deres dronning. Hvis vejret tillader det, kan vi anbefale, at du selv tager frokostkurven med i den nærmeste park og fester med dem.

  Samme dag afholdes også The Thames Diamond Jubilee Pageant. Her sejler 1.000 både fra UK, Commonwealth og resten af verden ned af Themsen anført af Dronning Elizabeth og den kongelige familie ombord på the Spirit of Chartwell udsmykket i de royale farver rød, guld og lilla med blomster fra dronningens egen have. Et fantastisk syn, du kan overværer fra bredden af Themsen, men kom i god tid, hvis du vil have en god plads.

  Mandag den 4. Juni 2012
  Endnu et verdensomspændende arrangement afholdes mandag – 2012 Diamond Jubilee Beacons. Over hele Storbritannien og Commonwealth tændes tusindvis af ”beacons” (bauner/bål), for at synliggøre den store begivenhed. Og synligt bliver det. Bålene tændes på høje punkter og langs kysterne, men også langs Hadrians Mur på grænsen mellem England og Skotland vil der blive tændt 60 bål, ét for hvert af Dronning Elizabeths regeringsår. The National Beacon i London vil naturligvis blive tændt af Dronningen selv.

  Efter at Dronning Elizabeth har tændt The National Beacon vil hun deltage i en Jubilæumskoncert på Buckingham Palace arrangeret af BBC. Billetter til koncerten uddeles gratis til indbyggere i Storbritannien ved lodtrækning. Men du kan stadig ”deltage”, hvis du tager tilbage til dit hotel og tænder for TV, hvor hele koncerten bliver transmitteret.

  Tirsdag den 5. Juni 2012
  På jubilæum fejringens sidste dag vil Dronning Elizabeth deltage i en Taksigelses-gudstjeneste i St. Pauls’s Cathedral, hvorefter hun kører i karet gennem Londons gader. Også her er det en god idé at møde op i god tid, hvis du vil se dronningen køre forbi.

  Yderligere oplysninger om Dronning Elizabeths 60 års jubilæum
  Der dukker hele tiden nye oplysninger op om events og arrangementer i anledning af Dronning Elizabeths 60 års jubilæum. Disse oplysninger og meget andet kan du finde på den officielle hjemmeside om jubilæet.

  Læs også: